Bedste danske bøger gennem tiderne

Der har været flere gode bøger gennem tiden af danske forfattere og i denne artikel kan du læse om fem af de bedste danske bøger nogensinde.

Kejserens Nye Klæder af HC Andersen

For nogle år siden blev HC Andersen fortællingen ”Kejserens Nye Klæder” valgt blandt de 100 vigtigste bøger i historien af BBC. HC Andersen havnede på en 92. plads med eventyret fra 1837, der handler om kejseren, der tror at går rundt i de fineste klæder, men i realiteten render han bare rundt i undertøj.

Enten-eller af Søren Kierkegaard

Kort tid efter at HC Andersen udgav ”Kejserens Nye Klæder” kom ”Enten-Eller” af Søren Kierkegaard i 1843. Her er der tale om et verdensberømt tobindsværk, som flere kalder den ultimative biografi af Kierkegaard og han skrev den lige efter at han havde brudt sin forlovelse med Regine Olsen, mens han var i Berlin. I bogen udforsker Kierkegaard eksistensen af ”stadier” og han giver frit løb for sine tanker om forførelse, følelsesmæssige splittelse og meget mere. Bogen er et litterært og filosofisk forbillede for Heiberg, Poul Martin Møller og mange flere.

Lykke-Per af Henrik Pontoppidan

Lykke-Per af Henrik Pontoppidan er også en delvist selvbiografisk roman. Pontoppidans bog handler om præstesønnen Peter Andreas Sidenus, som bord i det vestlige Jylland. Sidenus tager afstand fra det miljø og allerede som 16-årig flytter han til den danske hovedstad for at studere på Den Polytekniske Læreanstalt i København hvor han læser til ingeniør. Bogen blev filmatiseret så sent som i 2018 af Bille August hvor Esben Smed spillede hovedrollen som Peter Andreas Sidenius.

Hærværk af Tom Kristensen

Tom Kristensen udgav romanen ”Hærværk” i 1930 og den handler om litteraturkritikeren Ole Jastrau, som arbejdede på avisen Dagbladet. Jastrau bor med sin familie i en lejlighed i Istedgade i den danske hovedstad. I fortællingen bliver Jastrau bliver afbrudt af kommunisten Sanders og Sanders’ makker, som er digteren Steffensen. De to søger asyl i Jastraus lejlighed, da de pga. sin kommunist-status er eftersøgt af politiet. Denne roman blev filmatiseret i 1977 af Ole Roos hvor Ole Ernst havde hovedrollen som Ole Jastrau.

Fiskerne af Hans Kirk

Fiskerne af Hans Kirk kom på gaden i 1928 og her følger vi en gruppe vesterhavsfiskere, som flytter til Limfjorden for at missionere og at fiske. Problemet er at de møder en meget andet livsstil end de er vant til og derfor opstår der en del konflikter, som du kan læse om i denne bog.

Kirk var nytænkende da han i 1928 skrev en roman hvor man følger en hel gruppes medlemmer i stedet for kun en enkelt hovedperson. Men det hele passer fint sammen i bogen hvor læseren lærer om fiskerne, fiskernes familier og alle de andre folk i det lille samfund hvor fiskerne nu flytter til.