Kan e-bøger erstatte papirbøger?

Der findes flere personer, som mener at e-bøger lidt efter lidt vil komme til at erstatte de traditionelle bøger i papirform – ligesom spil af chance som bingo bliver erstattet af online versioner på ballet-bingo.net mere og mere. I denne artikel gennemgår vi fordele og ulemper ved begge ting og vores synspunkt på om e-bøgerne kommer til at erstatte papirbøgerne.

Det er nemmere at læse en printet bog

De fleste studerende foretrækker at udskrive manualer og bøger, selv når de har det på computeren. For det første er det nemmere at læse i udskrevet form og for det andet er de studerende vant til at kunne notere de vigtigste ting i hånden.

E-bøgerne mangler sjæl

Ville du foretrække en date over Skype i stedet for ansigt til ansigt på restauranten? Det ville du nok ikke. Digitale kanaler som e-bøger eksisterer til en slags brug og de giver tilføjet værdi til de læsere, som fx elsker at læse mens de er på farten i toget. Men e-bøgerne bliver bare aldrig det samme som bøger i papirform, der får charme efterhånden som de bliver slidt og som nemt kan deles med andre.

E-bøgerne er ikke altid grønne

Mange folk siger at e-bøger er miljøvenlige og det passer, når man tænker på at der bliver sparet flere træer ved at printe mindre papir. Men der skal stadigvæk bruges et batteri på fx din Kindle og det bliver opladt med elektricitet, som ofte kommer fra kul eller andre ressourcer. Det vil sige at du kan bruge mindre strøm ved at læse en bog og dette kan være mere miljøvenligt, hvis du læser den samme bog igen og igen.

E-bøgerne er mere tilgængelige

Men der er også mange fordele ved e-bøger, som er mere tilgængelige efterhånden, som de er steget i popularitet. Bøgerne ligger og venter online hvor du hurtigere kan finde dem end hvis du skulle ud i butikkerne og lede.

E-bøgerne er billigere

E-bøgerne er ofte billigere end en traditionel bog fordi forlaget ikke skal bruge en masse penge på at producere bøgerne. Mange gange er der en forskel på 50 % eller mere i prisen.

E-bøgerne er ikke en trussel

De fleste læsere ser ikke e-bøger, som en trussel mod den traditionelle bog i papir. I sidste ende går de efter indholdet i stedet for formatet. De fleste e-bogslæsere er folk, der allerede er glade for at læse og tal fra undersøgelser i Danmark viser at 75 % af de danskere, der læser en e-bøger hver måned også læser papirbøger.

Man kan også sammenligne pladespillerne med denne situation. Der findes mange personer, som stadigvæk bruger sin pladespiller (som endda er ved at komme tilbage på mode), selvom at de bruger digitale musiktjenester som fx Apple Music. Det vil sige at den ene ting ikke udelukker den anden, hverken med pladespillere og streaming-tjenester eller med e-bøger og paperback bøger.