Sådan opfinder du et fiktivt sprog til dine fantasy bøger

Du skal være omhyggelig, hvis du vælger at opfinde et fiktivt sprog i dag. Publikummet forventer at dit sprog lyder ægte og at ordforrådet også lyder naturligt. Dette skyldes dygtige forfattere, som har brugt flere årtier på at opfinde fiktive sprog, som har opnået stor popularitet.

Bliv inspireret af den ægte verden

Et af de vigtigste elementer i et fiktivt sprog er at det er inspireret af den ægte hverdag. Mange forfattere bliver ofte inspirerede af ægte sprog, når de skal bruge indhold til at skabe et nyt. Sproget i Ringenes Herre er inspireret af walisisk og sproget i A Clockwork Orange blev inspireret af russisk slangsprog.

Derfor er det bedst hvis du studerer andre sprog, som gerne komme fra andre lande end de europæiske. Det er en god ide at lære hvordan deres grammatik er sat sammen og lytte til andre sammensætninger af ord, så dit fiktive sprog ikke bare kommer til at lyde som en ny slags engelsk.

Tænk på hvordan dit fiktive sprog lyder

Det anbefales også at bruge lyde fra rigtige sprog. Klingon, som har vi har hørt i Star Trek, bruger lyde fra ægte menneskelige sprog, men de er kombineret, på særlige måder, så de er unikke. Derfor er det en god ide at finde nye og usædvanlige måder at udtale stavelser og vokaler på.

Der kan være stor forskel på hvordan bogstaver udtales. I fransk udtales bogstavet r” ved at bruge halsen, mens det i spansk udtales ved at tungen bevæger sig fremad lige bagved ens fortænder.

Skab en omhyggelig liste af opfundne ord

Skriv dine ord ned lidt efter lidt og undgå at skubbe tanken til senere. Hvis du ikke gør det med det samme, så kan det være at du glemmer nøglefaktorer eller at du mister en sammenhæng mellem ordene i sproget.

Det kan være en god ide at liste alle ord og udtryk i alfabetisk rækkefølge, men også derefter at placere dem i kategorier som ”bandeord”, ”geografiske steder” osv. På den måde kan du hurtigt finde tilbage til ord, som du har skabt.

Tilføj hvert ord til din ord-tjek

Det er en god ide at tilføje alle de ord, som du er kommet på, til den ord-tjek, der er i det værktøj, som du arbejder med. På den måde undgår du blandt andet slåfejl.

Fiktive sprog kan hjælpe os med at kommunikere med rumvæsner i fremtiden

David J. Peterson har skabt flere sprog som Dothraki og Valyrian til Game of Thrones, samt skriftlig og talesprog til Thor: The Dark World og meget mere. Det vil sige at der er tale om en erfaren mand, der ved, hvad der skal til for at skabe et fiktivt sprog.

Peterson har tidligere udtalt at han mener at fiktive sprog kan hjælpe med at forstå potentielle skrive- og talesprog fra andre galakser. Fiktive sprog skal kunne hjælpe jordens befolkning med at kommunikere med rumvæsner i fremtiden. Jo flere anerledes sprog vi oplever, jo mere ved vi om det og jo bedre vil vi blive til at tackle en situation, hvor vi står overfor et meget ukendt sprog.

Det er også et redskab til at undgå at vi bare alle sammen ender op med at tale engelsk, glemmer alle sprog og dermed for alvor kommer ud på glatis, hvor vi overhovedet ikke har nogen mulighed for at kunne prøve på at forstå et andet sprog.