Kan kunstig intelligens (AI) skrive en hel bog?

Der er mange der frygter at kunstig intelligens vil stjæle alle vores jobs i fremtiden. Mens nogle spår at AI vil masseudslette millioner af jobs, så spår andre at kunstig intelligens vil skabe 58 millioner nye arbejdspladser inden 2022. De fleste kan blive enige om, at kunstig intelligens vil påvirke alle aspekter af menneskers liv i den måde, de arbejder, kommunikere eller underholder sig selv ved hjælp af tilbud som Betfair promokode, på en eller anden måde.

I den kreative verden argumenter optimisterne at kunstig intelligens ikke kan udrydde alle vores arbejdspladser, da det er svært at efterligne menneskelig opfindsomhed og kreativitet. Men kan kunstig intelligens være kreativ nok til fx at skrive en bog?

Hvad er AI?

Selv om at ”AI” lyder som noget fra fremtiden, så er det allerede en del af nutiden. AI står for Artificial Intelligence, som oversættes til kunstig intelligens på dansk. Her er der tale om kunstig intelligens i maskiner, som betyder at de kan lære nye ting, tage en beslutning og gøre overvejelser, der minder om de overvejelser, som et menneske kan gøre sig.

Kunstig intelligens handler om at skabe en kunstig udgave af menneskets hjerne og der findes henholdsvis human AI og logik AI. Human AI er programmer, der opfører sig som mennesker eller tænker som mennesker og logik AI er systemer, som opfører sig logisk eller tænker logisk.

Verdens første bog skrevet af en AI

Vi kan allerede nu svare ja til at en AI kan skrive en bog. I 2017 drog en AI ud på landevejen i USA for at indsamle inspiration til at skrive en bog. Her bestod forfatteren af en mikrofon, en GPS og et kamera.

Rood Goodwin er manden bag test-forsøget, som senere blev til bogen ”1 The Road”, som bliver markedsført som den første bog skrevet af en AI. Goodwin har dog selv udtalt at der ikke er tale om et perfekt dokument og at bogen overhovedet ikke kommer i nærheden af den samme kvalitet, som vi finder i en bog skrevet af en menneskelig forfatter.

Men den kunstige intelligens kan blive udviklet og trænet til at generere enhver kvantitet af tekst som forfatteren ønsker. I dette forsøg designede Goodwin robotten til at bruge det den så via kameraet, lydene den opsnappede, dialogerne fra mikrofonen og computerens interne ur til at skrive bogen en sætning ad gangen.

Udfordringen ligger mellem linjerne

Udfordringen ligger i at maskinen har evner til at forstå og at gengive komplicerede mønstre, men at den ikke kan forstå hvad mønstrene betyder. Derfor hjælper det ikke altid at maskinen måske er bedre til at forstå mønstrene end mennesket selv.

Du kan sammenligne det med, når du sidder og tale med en chatbot i kundeservice, som er en robot instrueret til at sende dig svar alt efter det du spørger om. Her har kodningen ikke en reel forståelse af hvad du kommunikerer til den, da der endnu ikke findes nok data fra de mange millioner forskellige former for samtaler en kunde kan tænkes at have med en chatbot.

Normalt mister robotten i kundeservice den røde tråd efter et et svar eller to og det samme kan ske i en bog skabt af en maskine. Derfor kan vi konkludere at måske kan AI reelt set skrive en bog, men at resultatet ikke bliver særligt interessant og værd at læse. Vi holder os i hvert fald til de menneskelige forfattere for nu.