Kendte bog-butikker over hele verden

Bogorme må ikke gå glip af at besøge tre af verdens mest kendte bog-butikker, som ligger i henholdsvis Frankrig, Grækenland og Portugal.

Shakespeare and Company

Shakespeare and Company er muligvis den mest kendte bogbutik i verden. Der har faktisk været tre udgaver af den kendte bogbutik, som blev åbnet for første gang af Sylvia Beach på rue Dupytren i Paris i 1919. Efter nogle år havde butikken brug for mere plads og derfor flyttede de til rue d’Odéon. Det var her at store navne som Ernest Hemmingway, Djuna Barnes, Ezra Pound og mange andre tilbragte flere timer.

Men faktisk var butikken ved at blive lukket ned, da Paris var besat under Den Anden Verdenskrig. Dette skyldes ifølge butikkens hjemmeside at ejeren Sylvia Beach ikke ønskede at sælge bøger til Nazierne.

En december-dag trådte en Nazi officer ind i butikken og han ønskede at købe den sidste udgave af Finnegans Wake. Beach nægtede at sælge bogen til ham og det fik officeren til at sige at han ville vende tilbage og konfiskere alle hendes ting og lukke butikken. Da han forlod butikken flyttede Beach straks alle bøgerne og ejendelene op i en lejlighed ovenpå butikken. Beach kom seks måneder i koncentrationslejr og hendes bogbutik åbnede aldrig på ny.

Til gengæld åbnede George Whitman en butik i 1951 og sidst i 1950’erne tilbød Beach navnet ”Shakespeare & Company” til Whitman. Butikken blev genfødt og såvel forfattere som læsere har hyppigt besøgt den siden da. Der er endda folk, som har overnattet i den verdenskendte bogbutik, som du bør besøge, næste gang du kommer forbi den franske hovedstad.

Livraria Lello

Livraria Lello er en af de mest besøgte bog-butikker i verden. Den lille butik ligger i Porto hvor man skal stå i lang kø for at se den smukke butik. Butikken åbnede op allerede tilbage i 1906 af brødrene António og José Lello.

Butikken er designet af arkitekten Xavier Esteves, som har imponeret med blandt andet den flotte trappe indendørs. Det siges at J.K. Rowling blev inspireret af butikken, da hun skulle beskrive Hogwarts i Harry Potter-bøgerne og senere filmene. Derfor kommer der mange turister for at se butikken og det koster ca. 25 DKK at komme ind, men dette beløb kan du få refunderet, hvis du køber en bog.

Atlantis Books

Da to amerikanske studerende rejste til Santorini i 2002 løb de hurtigt tør for læsemateriale og på det tidspunkt gik det op for dem at der ikke var en eneste bog-butik på øen. Det inspirerede de to amerikanere til at flytte til øen for at åbne en bog-butik. Craig Walzer og Oliver Wise blev inspirerede af Shakespeare and Company, da de designede den smukke butik, hvor der også er senge hvor medarbejderne har mulighed for at sove.